Opera StandUP az UP rendezvényközpontban

2019.10.28

Egy kedves szombati nézőnk élménybeszámolóját közöljük:

"Szombat este az UP rendezvényközpontban Hábetler András és a FareMido társulat fellépését néztük meg. Mivel operatársulatról van szó, arra számítottunk, hogy komoly 2 órás előadásban lesz részünk. A teltházas rendezvény első felvonásában Hábetler András bevezetett minket egy előadás kulisszatitkaiba. Megmutatta nekünk, hogy a rendező hogyan instruálja a művészeket, hogy egy-egy szereplő attitűdjének megváltoztatásával, milyen különbségek érhetőek el az egész jelenetre vonatkozóan. Láthattuk, hogy egy-egy kis változtatással, milyen óriási érzelmi változások érhetőek el. A mondatok más kontextusba  helyezésével maga a szituáció, a stílus és a naprakészség is változtatható lett.
Az első felvonás másfél órája elrepült, s mikor kifelé mentünk a színházteremből, többször az a mondat ütötte meg a fülünket, hogy "de jó, hogy még nincs vége".
A második részben a rendező úgy építette fel az előadást, hogy nem csak meghallgathattuk az operairodalom legszebb áriáinak egy részét, de még opera kalauzt is hallgathattunk, tele humorral, aktualitással és kedvességgel.
A 3 órás előadás után, alig hittük el, hogy ennyi idő eltelt. 

Másnap, azon kaptam magam, hogy bár eddig, ha a rádióban komoly zene szólalt meg, akkor automatikusan kikapcsoltam, most egész délelőtt a spotifyról az operairodalom női áriáit hallgattam. Ha ezzel nem egyedül voltam, akkor a FareMido operatársulat és Hábetler András elérte célját."


László Tímea